top of page

ללמוד מרחוק ולהרגיש קרוב

מטרת המאמר : להציג יוזמה חינוכית שמטרתה צמצום הפערים ושיפור חוויית הלמידה וההישגים  הלימודיים של תלמידי ישראל בפרט ותלמידי העולם דוברי העברית (עולים עתידיים , יורדים וכד') בכלל .

למידה מרחוק מאפשרת באמצעות הטכנולוגיה ,לנהל תהליכי למידה והוראה מגוונים בסביבה מקוונת המשוחררת מכבלי המרחב והזמן. למידה מרחוק מאפשרת גישה לתלמידים ולמורים מכל העולם ומציעה מתודות למידה חדשניות . (מתוך אתר משרד החינוך)

 

הלמידה מרחוק החלה במאה התשע עשרה באספקת "השכלה בכתב" לתלמידים ללא נגישות למרכזי למידה מסיבות גאוגרפיות או בשל לקות. מאז שנות השבעים של המאה העשרים התפתחו מערכות אלו למערכות למידה מתווכות מחשב. מערכות כאלה נפוצות בארצות מפותחות ומתפתחות בעולם ומשרתות מיליוני תלמידים.(מתוך ויקיפדיה) בימינו טכנולוגיות התקשוב ,האינטרנט והיו טיוב נתנו דחיפה עצומה למערכות הלמידה האלה .

הלמידה מתאפשרת בכל זמן ובכל מקום ומכל מכשיר מדיה

•    נגישות גבוהה ולא תלוית זמן ומקום .
•    יכולת שילוב למידה עם אורחות חיים  שונים .
•    כמות תלמידים מגוונת (עם פערים שונים)  ולא מוגבלת .
•    חסכון רב בכיתות לימוד ובשעות הוראה .
•    קצב למידה מותאם אישית , לכל תלמיד יש אפשרות לשים דגש למה  שהוא זקוק  .
•    שיתוף פעולה וחילופי מידע בין תלמידים מאזורים ותרבויות שונות . 

יתרונות הלמידה מרחוק

חסרונות הלמידה מרחוק

•    נדרשות מוטיבציה ומשמעת עצמית  גבוהות , מה שלא בהכרח קיים בגילאי היסודי והתיכון           ולכן באנו  לאפקט "לכשאפנה אשנה" .

•    הרגשת הבידוד והריחוק מהעולם החברתי תורמת לפגיעה בהצלחה - אין את "קנאת הסופרים             תרבה חכמה" .
•    הרגשת תסכול עקב היעדר קרבה אנושית וחוסר שייכות - תורם לפגיעה בהתפתחות הלימודית             האינטלקטואלית והחברתית .
•    אחוז הנשירה של תלמידים במוסדות שבהם מתקיימת למידה מרחוק גדול יותר מאשר באלה               שמשתמשים בלמידה המסורתית (FB King, 2002).
•    חוסר אינטראקציה בין המורה לתלמיד - מונע מהמורה להיות מודע לנקודות החזקות והחלשות              של תלמידיו . 
•    שיטות ההערכה מוגבלות (מבחנים ללא השגחה לא בהכרח אמינים ) .
•   לא לכל המורים יש את היכולות הבסיסיות או את ההבנה להשתמש במערכות מחשב מתקדמות.      

•    במקצועות מדעיים/טכנולוגיים כגון : חשמל , אלקטרוניקה , ביולוגיה בהם נדרש שימוש במעבדה           עריכת ניסויים והתעסקות עם חומרים הם חלק בלתי נפרד מהלמידה אומנם חלקית ניתן מענה              ע"י פיתוחים של מעבדות ווירטואליות,אך אין זה מספיק כדי להחליף את המציאות .
 

לסיכום אומנם יש יתרונות רבים לשיטה אך לא מעט גם חסרונות .עקב החסרונות הנ"ל ,בעיקר בעיית המשמעת העצמית שבאופן טבעי חסרה בגילאי בית הספר היסודי והתיכון והבעיה החברתית  , שיטה זו לא מתאימה כל כך לגילאי בית הספר .                                         מצב מוצע : שיטה המשלבת את הלמידה המסורתית עם הלמידה מרחוק .                                                                                     השיטה : הקלטת וידאו של כל שיעור המתנהל בכיתה בזמן אמת (קצת יותר מועיל ומעניין מהקלטת שיעור מתוכנן ללא תלמידים , כאלה כבר קיימים ברשת בחלק מהמקצועות) באופן פשוט ע"י מכשיר הסמארטפון , העברתו ליוטיוב ושליחת הקישור לקבוצת הווטסאפ הכיתתית . לאחר מכן קישור השיעור לאתר המורה .ניתן  להקים אתר מורה  חדשני ומשוכלל  בקלות יחסית ובחינם (קיימים כיום מס' פלטפורמות ברשת שמספקות את זה ) שירכז לתוכו את כל השיעורים המבחנים וחומרי הלמידה הנדרשים למקצוע כדי להצליח  ,  עם יכולת לקבל בזמן אמת עדכונים לסמארטפון של המורה על כל כניסה של תלמיד לאתר ברמת דיוק של איזה דף באתר הוא גולש תוך אפשרות לשלוח אליו הודעה מתפרצת בזמן הצפייה ומענה על כל שאלה שיכתוב התלמיד בצ'אט . שמתי לב שתלמידים אוהבים את זה שהם לא לבד - נותן להם הרגשה שיש תמיכה וגב מאחוריהם של המורה . על האתר להיות חינמי  ופתוח לכל תלמידי העולם .                                                             הישגים :
1. עזרה לתלמיד להשלים את אשר החסיר ולהבין את אשר חשש לשאול בכיתה מסיבות שונות לעיתים זה בגלל חוסר הקשבה , בושה , קוצר     זמן וקוצר רוח של המורה .
2. לתת  לכלל תלמידי ישראל את זכות הבחירה ללמוד את המקצוע שהם אוהבים ממורה נוסף אולי ברור יותר או בעל גישת הוראה אחרת         שמתחבר אליה יותר , מספיק ששניים או שלושה מורים הטובים בתחומם יישמו הצעה זו תהיה קפיצת מדרגה בהישגים הלימודיים של           כלל תלמידי ישראל וזאת הוכח באופן די ברור בכיתתי - שיפור של כ 30% בממוצע הציון הכיתתי.
3. לרכז את כל החומר הנדרש לפי תוכנית הלימודים של משרד החינוך במקצוע הפזור ברשת למקום אחד ובכך להקל על הלומד במציאת          חפצו , האתר מכיל מלבד שיעורי וידאו "חיים" שהעברתי  ומעביר בכיתה (כל שיעור) , גם בחינות בגרות כשלידם הפתרון בנוסף לחוברות      למידה שמסכמים את החומר התאורטי.
4. לנצל באופן מיטבי את השעות הפרטניות שניתנות למורה ושלעתים לא מתקיימות עקב בעיות של תיאום זמנים (הבעיה קיימת בעיקר             בתיכונים, שעה שמתאימה לתלמיד לא מתאימה למורה בגלל המערכת ולהפך ) .
5. מענה מצוין לתלמידים שנעדרים לתקופות ארוכות מבית הספר עקב סיבות מוצדקות ולא מוצדקות .
6. מענה לתלמידים עם יכולת הבנה אטית ויכולת כלכלית נמוכה דבר שמונע מהם לסגור פערים בעזרת שיעורים פרטיים.
7.מענה מצוין בעתות חירום (מלחמה וכד') לשמור על קצב למידה ועמידה בתוכנית הלמודים .
8. לשמש כמוקד ידע למורים חדשים בפרט ולמורי המקצוע בכלל .

9. לשמש למורה כמשוב וכמראה על הוראתו בכיתה , דבר זה יישפר מאוד את אופן שבו הוא מעביר את החומר .  
10. לשמש כבסיס נתונים מדויק ואמין לכל מקבלי ההחלטות בכל הדרגים .
 המלצה : ראוי שמורים שיישמו הצעה זו הלכה למעשה להיות מתוגמלים  על כל ההשקעה הנדרשת מהם (זמן ומשאבים) בהתאם .

דוגמאות של מסכי נתונים ומידע שמקבל המורה בסמארטפון שלו 

bottom of page